בחג שבועות תעשה לך – תזונה ומנהגים בחג השבועות

איילת וינשטיין דיאטנית ספורט קלינית, ראש מדור תזונה, רכזת תחום התזונה של הסגלים האולימפיים והפראלימפיים, המרכז לרפואת ספורט ולמחקר במכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט. מרצה בחוג למדעי התזונה במכללה האקדמית תל חי

לחג השבועות שמות רבים: “חג מתן תורה” – המסמל  את ערך החירות הרוחנית עם קבלת התורה בהר סיני, ” חג הקציר” – המעיד על תקופת סיום עונת הקציר בימי בית המקדש אליו היה נהוג להביא את החיטים שנקצרו, וכן “חג הביכורים” המסמל את תחילתה של  עונת ביכורי שבעת המינים בהם השתבחה ארץ ישראל ושהובאו אף הם לבית המקדש.

מנהגי חג השבועות כוללים אכילת מזונות שמכינים מקציר החיטים ומביכורי “ארץ זבת חלב ודבש” וכן ממוצרי חלב – שכן התורה נמשלה לחלב – “דבש וחלב תחת לשונך” (שיר השירים) שכן, כמו שתינוק ניזון מחלב אם, כך התורה משמשת כהזנה רוחנית לנשמה.

 

כיצד ניתן לקיים את מצוות חג השבועות וליהנות משלל מנהגיו וגם לשמור על בריאות מיטבית? להלן טיפים תזונתיים שנכתבו ע”י  צוות מדור תזונה של המרכז לרפואת ספורט ומחקר במכון וינגייט בראשותה של איילת וינשטיין

 השינויים הקטנים שעושים את ההבדל: 

1. מביכורי החג

  • ירקות ופירות טריים, דגנים מלאים וקטניות, הם מקור לסיבים תזונתיים שיסייעו לפעילות מעיים מיטבית.
  • ירקות כבושים מכילים לא רק נוזלים, ויטמינים ומינרליים) אלא גם מקור לפרוביוטיקה טבעית התורמת לשמירה על בריאות המעי.
  • ירקות. פירות ומוצרי חלב הם מקור לנוזלים החיוניים למניעת התייבשות ולשמירה על הבריאות.
  • ירקות, מוצרי חלב, דגנים מלאים וקטניות הם מקור עשיר למינרלים חיוניים כגון סידן, מגנזיום וברזל, שיסייעו לשמור על חיוניות ותפקוד מיטבי.
  • מומלץ להכין ירקות בצורות מגוונות כמו סלטים, מוקפצים במחבת טפלון עם מעט שמן או במרקים ולאכול מהם בשפע. גם בריא, גם דל בקלוריות. שימו לב סלטים המכילים רטבים עשירים, סוכרים ותוספות שונות עלולים להפוך בקלות למנות עתירות קלוריות.
  • כתחליף לבצקים ניתן למלא ירקות כגון פטריות, פלפלים,  עגבניות או דפי אורז בגבינות ולאפות.
  • כתחליף לרוטבי מיונז מומלץ להשתמש ביוגורט.
  • קינוחים מופחתי שומן וסוכר כגון סלט פירות, תפוח עץ אפוי עם קינמון, פירות יבשים וגבינה בולגרית או דפי אורז ממולאים בפירות.
  • במטרה לצמצם את כמות הפחמימות בארוחה ניתן להכין קרקרים מזרעי פשתן ואגוזים ולהגיש אותם עם מטבלי גבינות בתוספת של תבלינים או צמחי תבלין.
  • שתייה מעודנת: קנקן מים וקרח עם עלי נענע, לואיזה, גרניום, או מנטה בתוספת רכז רימונים ללא סוכר, פלח תפוז, לימון או מעט פירות יער קפואים..

 

2. “רחוק מהעין רחוק מהפה”

בסיום ארוחת החג  מומלץ להרחיק פיתויים שנותרו מארוחות החג, העבירו לחברים ולשכנים כך תרחיקו פיתויים ותקרבו חברים

3. אכילה שפויה וקשובה

  • בחרו מנה עתירת קלוריות אחת. רצוי להימנע מטעימות שעלולות לגרום לאכילה מרובה.
  • אכלו בישיבה ובלי הסחות דעת. הימנעו מאכילה בעמידה או תוך כדי עיסוק.
  • הימנעו מאכילה מכלי מרכזי! העבירו לכלי אישי והימנעו ממילוי חוזר.

 4. פעילות גופנית – נפש בריאה בגוף בריא ופעיל

הפעילות הגופנית חיונית בכל ימות השנה. נצלו את זמני האיכות המשפחתיים לפעילות גופנית מגוונת כגון: ריקוד, הליכה, אימון כוח, שחייה, רכיבה על אופניים ועוד. לא לוותר על פעילות גופנית בבית או בחוץ, ביחד או לבד –  כך תשמרו על בריאותכם, תהנו, תהיו עסוקים ולכן גם פחות רעבים.

 

חג שמח, משפחתי, מהנה,  פעיל ובריא.

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.