אחד הנושאים הכי חמים בעולם המדע בעשורים האחרונים זה הקשר בין חיידרי המעיים (מיקרוביום) לבריאות הנפשית והפיזית שלנו, בני האדם.
העדויות שעולות ממחקרים העדכניים מוכיחות את מה שאבות אבותינו ידעו: מזון מותסס (פרוביוטיקה טבעית) מטיב עם האדם.
בתרבויות שונות ברחבי העולם ובכל הדורות היה נהוג להתסיס מזון, משלוש סיבות עיקריות:
לפני הכל, חשוב להבין את ההבדל בין פרה-ביוטיקה (Prebiotics) לבין פרו-ביוטיקה (Probiotics)
פרה-ביוטיקה (Prebiotics) הם מזונות עתירים סיבים תזונתיים ודלי סוכר, המעודדים את ההתפתחות התקינה של אותם חיידקי המעיים המטיבים עם האדם.
(חסר בסיבים כאלה ועודף סוכרים מעודדים התפתחות קנדידה וחיידקים פתוגניים במערכת העיכול).
פרו-ביוטיקה (Probiotics) הם חיידקים המטיבים עם האדם, מהסוג הנמצא במעיים של אנשים בריאים.
בשנים האחרונות כמעט כל משק בית הוסיף לארון המטבח את תוספי תזונה המכילים חיידקים פרו-ביוטיים (או פרוביוטיים).
לשיטתינו, מה שכל אחד מאיתנו זקוק לו הוא לא תכשירים פרו-ביוטיים (עם כל הכבוד לפרוביוטיקה שרוכשים בפארמים) אלא מזונות פרה-ביוטיים, המכילים שפע חיידקים פרוביוטיים.
תתפלאו כמה פשוט ומהר להכין מזונות כאלה.
הרעיון הבסיסי הוא ליצור תנאים ביו-כימיים המעודדים התפתחות חיידקים מסויימים, הידועים מחקרית כמטיבים עם הריריות של מערכות השונות (עיכול, מערכת הרבייה, חלל הפה ועוד) .
הכוונה היא לחיידקים פרוביוטיים, שבתהליכי התסיסה שלהם יוצרים מזון פרה-ביוטי, שהוא הפרוביוטיקה הכי טובה לגופינו.
קיימים מספר תהליכים של התססת מזונות.
המאמר הזה עוסק באחד החשובים והקלים לביצוע: התססה של ירקות באמצעות חיידקים ממשפחת ה – Lactobacillaceae. .
זאת משפחה ענפה של בקטריות (חיידקים) היוצרים חומצה לקטית בתהליכי התססה של סוכרים.
כדי ליצור התססה לקטית טהורה – Lactic acid fermentation יש צורך בקיום שלושה תנאים:
1. מזון המכיל סוכרים, כמו כרוב, ירקות שורש ועוד.
2. מלח בריכוז בטווחים שאינם מאפשרים התפתחות של חיידקים פטוגניים ומאפשרים התפתחות חיידקים לקטיים.
3. כלי המאפשר יצירת תנאים של העדר חמצן במהלך כל תהליך ההתססה.
כאשר יוצרים תנאים מיטביים להתססת מזון בנוכחות כמות מתאימה של מלח, נוצרים ומתפתחים מגוון חיידקים פרו-ביוטיים אשר מפרקים את הסוכרים של המזון, ובכך יוצרים מזון פרה-ביוטי משובח.
קיימות שתי שיטות להתססה לקטית:
1. במיץ של עצמו . נהוג ריכוז מלח בגבולות 1.5-3%. מומלץ כמה שפחות.
2. בתמיסת מי מלח. נהוג ריכוז מלח בגבולות 4-8%. מומלץ כמה שפחות.
אתר מונגש
אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.
סייגי נגישות
למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר
רכיב נגישות
באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.