האם יש קשר בין חיידקי המעיים לבין אייג’ינג ו אנטי-אייג’ינג?

אחד הנושאים הכי חמים בעולם המדע בעשורים האחרונים זה הקשר בין חיידרי המעיים (מיקרוביום) לבריאות הנפשית והפיזית שלנו, בני האדם.

העדויות שעולות ממחקרים העדכניים מוכיחות את מה שאבות אבותינו ידעו: מזון מותסס (פרוביוטיקה טבעית) מטיב עם האדם.

בתרבויות שונות ברחבי העולם ובכל הדורות היה נהוג להתסיס מזון, משלוש סיבות עיקריות:

  1. הארכת חיי מדף (במצב של העדר אפשרויות קירור).
  2. יצירת מזונות המעשירים את התפריט ואת הטעמים (למשל, גבינות כחולות)
  3. 3. יצירת מזון המטיב עם בריאות האדם (אלפי שנים לפני גילוי החיידקים המועילים של המעיים).

לפני הכל, חשוב להבין את ההבדל בין פרה-ביוטיקה (Prebiotics) לבין פרו-ביוטיקה (Probiotics)

פרה-ביוטיקה (Prebiotics) הם מזונות עתירים סיבים תזונתיים ודלי סוכר, המעודדים את ההתפתחות התקינה של אותם חיידקי המעיים המטיבים עם האדם.

(חסר בסיבים כאלה ועודף סוכרים מעודדים התפתחות קנדידה וחיידקים פתוגניים במערכת העיכול).

פרו-ביוטיקה (Probiotics) הם חיידקים המטיבים עם האדם, מהסוג הנמצא במעיים של אנשים בריאים.

בשנים האחרונות כמעט כל משק בית הוסיף לארון המטבח את תוספי תזונה המכילים חיידקים פרו-ביוטיים (או פרוביוטיים).

זה מעלה שאלות רבות כמו:
 
לכל חברה שמשווקת פרוביוטיקה יש מספר מותגים, בעלי הרכב חיידקים שונה. האם אנחנו יכולים לדעת מה הכי מתאים לנו?
 
האם החיידקים האלה חיים?
 
איזה חלק מאותם החיידקים מצליח לעבור את החומציות הגדולה בקיבה?
 
כמי שמתמחה בריפוי טבעי, בחקירת עולם ההתססה הלקטית 
ובהנחיית סדנאות התססה ברור לי, שרבות מהחברות שמוכרות פרוביוטיקה בצורותיה השונים- 
אמנם מטיבות עם הכלכלה, אך לא בהכרח תורמים לבריאות שלנו.
 

לשיטתינו, מה שכל אחד מאיתנו זקוק לו הוא לא תכשירים פרו-ביוטיים (עם כל הכבוד לפרוביוטיקה שרוכשים בפארמים) אלא מזונות פרה-ביוטיים, המכילים שפע חיידקים פרוביוטיים.

תתפלאו כמה פשוט ומהר להכין מזונות כאלה.

איך יוצרים מזונות פרה-ביוטיים Prebiotics?

 

הרעיון הבסיסי הוא ליצור תנאים ביו-כימיים המעודדים התפתחות חיידקים מסויימים, הידועים מחקרית כמטיבים עם הריריות של מערכות השונות (עיכול, מערכת הרבייה, חלל הפה ועוד) .

הכוונה היא לחיידקים פרוביוטיים, שבתהליכי התסיסה שלהם יוצרים מזון פרה-ביוטי, שהוא הפרוביוטיקה הכי טובה לגופינו.

קיימים מספר תהליכים של התססת מזונות.
המאמר הזה עוסק באחד החשובים והקלים לביצוע: התססה של ירקות באמצעות חיידקים ממשפחת ה – Lactobacillaceae. .

זאת משפחה ענפה של בקטריות (חיידקים) היוצרים חומצה לקטית בתהליכי התססה של סוכרים.

כדי ליצור התססה לקטית טהורה – Lactic acid fermentation יש צורך בקיום שלושה תנאים:

1. מזון המכיל סוכרים, כמו כרוב, ירקות שורש ועוד.

2. מלח בריכוז בטווחים שאינם מאפשרים התפתחות של חיידקים פטוגניים ומאפשרים התפתחות חיידקים לקטיים.

3. כלי המאפשר יצירת תנאים של העדר חמצן במהלך כל תהליך ההתססה.
כאשר יוצרים תנאים מיטביים להתססת מזון בנוכחות כמות מתאימה של מלח, נוצרים ומתפתחים מגוון חיידקים פרו-ביוטיים אשר מפרקים את הסוכרים של המזון, ובכך יוצרים מזון פרה-ביוטי משובח.

קיימות שתי שיטות להתססה לקטית:

1. במיץ של עצמו . נהוג ריכוז מלח בגבולות 1.5-3%. מומלץ כמה שפחות.
2. בתמיסת מי מלח. נהוג ריכוז מלח בגבולות 4-8%. מומלץ כמה שפחות.

למידע נוסף על התססת מזונות, מוזמנים לעקוב אחרי כותב המאמר, בנימין מילמן
 
 @Benjamin Milman
x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.