כל מה שצריך לדעת על מיגרנה

מיגרנה היא כאב ראש חזק מאוד שנמשך בין דקות ספורות למספר ימים. במחקר שפורסם בשנים האחרונות נמצא שכ 19% מהנשים וכ- 9% מהגברים בגילאי 18-44 סובלים ממיגרנות בתדירויות ובעוצמות משתנות.

במאמר זה נבין את המאפיינים שלה ואת דרכי הטיפול האפשריים.

המאפיינים העיקריים של מיגרנה הם:

  1. מופיעה במיקום מסויים בראש, לרוב בצד שמאל או בצד ימין (לא בשניהם)
  2. כאב שנמשך בין 4 ל-72 שעות, אם לא מטופל
  3. תחושת פמפום או דופק חזק במקום הכאב
  4. כאב בעוצמה בינונית עד קשה
  5. מחריף בעת עליה/ירידה במדרגות או פעילות דומה
  6. לעיתים מלווה בבחילה ו/או ברגישות לאור
  7. במקרים מסויימים טשטוש ראייה, טינטון, נקודות שחורות בראייה ואף קושי בדיבור. (רק ב 10%-30% מהמקרים).

 

מי שסובל ממיגרנות באופן תדיר יודע, שבין אם כל המאפיינים מתקיימים ובין אם רק חלק- דובר לא רק במטרד, אלא לעיתים בשיתוק של ממש הפוגע בתפקוד.

הרופא המטפל לרוב ישלח את המטופל לסדרה של בדיקות בשביל לשלול מצבי קיצון אך ברוב המקרים, כשאלה ישללו, ימליץ על אמצעים מוגבלים מאוד להקלה על המצב.

מה הם האמצעים להתמודדות עם מיגרנות?

ההמלצות העיקריות נוגעות להימנעות מטריגרים להופעת המיגרנות, טיפול בכאב האקוטי בעת מיגרנה ואמצעים מניעת התקפים.

טריגרים להופעת התקפי מיגרנה

קיימות השערות לגבי גורמים מסויימים העלולים להוות טריגר להתקף מיגרנה. בין הגורמים הללו: צום, צריכת אלכוהול, טיפולים הורמונלים, קפאין או גמילה מקפאין, מתח נפשי או שחרור ממתח נפשי, חוסר או עודף בשינה, וסת, שינויים במזג אויר, טראומה בגולגולת, חשיפה לאורות חזקים, חשיפה לרעשים חזקים, ריחות חזקים ומזונות מסויימים (למשל: שוקולד).

מי שסובל ממיגרנות, צריך להיות מודע לרשימה זו ולשים לב איזה מהגורמים הללו מעוררים אצלו התקף כדי להימנע, במידת האפשר מהגירוי. מומלץ לנהל יומן מעקב ובהופעת התקף- להתייחס לגורמים המפורטים כדי לזהות את הגורם שמפעיל את ההתקף.

עם זאת, מטופלים רבים מדווחים שזיהוי הטריגר לא בהכרח עוזר לפתור את הבעיה מכיוון שאותו טריגר יכול לעיתים כן ולעיתים לא לגרום מיגרנה וגם מכיוון שלא ניתן להימנע לחלוטין מחלק מהטריגרים הללו.

 

טיפול בכאב

כיום נהוג לחשוב שכאב גורר כאב וככל שהכאב מחריף, כך קשה יותר לטפל בו. לכן, ככל שתופסים את ההתקף בשלב מוקדם יותר ומטפלים בו, הסיכויים שלו לחלוף מהר ובקלות יותר- גדלים.

המלצה ראשונה במידה ומתחיל כאב מיגרנה היא – לשהות במנוחה, במקום שקט וחשוך ככל שניתן על מנת למנוע מהתקף להתפתח. בהרבה מקרים, מנוחה בתנאים כאלה תחסוך את הכאב והסבל.

 

בנוסף, סביר שימליצו לכם על טיפול תרופתי לטיפול בכאב אקוטי. טיפול כזה, כמובן, לא יפתור את בעיית המיגרנות אך עשוי להפחית את הכאב באופן נקודתי. עם זאת, אם אתם סובלים מהתקפים תדירים, יש לקחת בחשבון שלתרופות כימיות יש השפעה מזיקה על הכבד, הכליות ולעיתים על מערכות ואיברים נוספים בגוף. לכן, במיקרה וההתקפים מגיעים בתדירות גבוהה, כדאי לשקול טיפול בכאב באמצעים טכנולוגיים.

 

קיימים אמצעים טכנולוגים שיודעים לא רק להפחית דרמטית את כאבי המיגרנה, אלא גם להפחית משמעותית את תופעות הלוואי הנובעות מהם, כמו בחילות או הקאה ואף לקצר את משך ההתקף. על ידי שימוש באמצעים כאלה, “חלון ההזדמנויות” להפחתת הכאב גדל משמעותית ומאפשר הפחתת סבל לצד תפקוד כמעט רגיל. דוגמא לאמצעי טכנולוגי כזה הוא מכשיר אישי בשם מייגרן רליף ששולח אותות חשמליים עדינים ובלתי מזיקים ומטשטש את תחושת הכאב.

 

ניתן להיעזר גם בתזונה מתאימה להפחתת כאבי ראש ומיגרנות. במהלך התאמת התזונה מתבצע צמצום התפריט למספר מזונות בסיסיים לזמן קצר ואז לאט לאט הוספת מזונות כדי לבחון השפעתם על הופעת כאבי הראש. נטורופת טוב לרוב ינחה להתאמת התזונה הטובה ביותר בשילוב עם צמחי מרפא ואף שימוש בשמנים אתריים.

כל אלה יכולים לסייע לרווח את התקפי המיגרנה ואף להפחית את חומרתם אך כאשר התקף בכל זאת מגיע- אין כמו מכשיר המייגרן רליף שפשוט מחזיר לתפקוד תוך דקות, והכל בלי תופעות לוואי.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.