מה אפשר לעשות כשלחץ דם הגבוה מנצח?

עשיתם שינויים באורח החיים. אולי אתם אף נוטלים תרופות לאיזון לחץ הדם אבל לחץ הדם ממשיך לקפוץ ופשוט מסרב להתייצב. לתופעה זו קוראים resistant hypertension או בעברית- לחץ דם עמיד. המשמעות היא שבמקרה שלכם קשה יותר לטפל במחלת לחץ הדם ויתכן וקיימת סיבת רקע המשפיעה עליו.

 

מה זה לחץ דם עמיד?

 

לחץ דם עמיד זהו מצב שבו לחץ הדם שלכם נותר גבוה או לא מווסת למרות נטילת התרופות שמטרתן לאזנו. לחץ דם בלתי מווסת נחשב לבעיה בריאותית משמעותית והיא גורמת לתסכול כאשר התרופות לא עוזרות. אנשים שסובלים מעמידות לתרופות ללחץ דם נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר להתקף לב, מחלת כליות וכשל לבבי בהשוואה לאנשים שלחץ הדם שלהם מווסת.

אם הינכם סובלים מלחץ דם עמיד- לחץ הדם שלכם נותר גבוה ( מעל 130/80 ) אפילו אם אתם נוטלים שלוש תרופות לויסות לחץ הדם, כולל משתנים (מזרזים הפרשת שתן). לעיתים קיימת סיבות רקע שמונעת את ויסות לחץ הדם.

 

גורמים אפשריים לעמידות בלחץ דם גבוה

כאמור, לעיתים קיימות סיבות רקע לעמידות לחץ הדם. בנוסף לטיפול ביתר לחץ דם באמצעות תרופות, הרופאים לרוב מחפשים אחר סיבות משניות. לדוגמא:

סטיות הורמונליות בהורמונים המשפיעים על לחץ הדם; הצטברות של פלאק חוסם עורקים בכלי הדם שמזינים את הכליות; בעיות במהלך השינה- למשל, עצירת נשימה בעת נחירות בשינה; עודף משקל קיצוני או צריכת אלכוהול מוגזמת או צריכת חומרים אחרים שמשפיעים על יתר לחץ דם.

 

טיפול וויסות של לחץ דם עמיד

ריסון לחץ הדם מתחיל בדברים הבסיסיים כמו להבין את דפוס הלחץ האישי. לעיתים זה אומר לענוד מכשיר לתיעוד לחץ הדם למשך 24 שעות או מדידת לחץ הדם במכשיר מדידה ביתי מספר פעמים ביום. טיפול גם לרוב יכלול שינוי או תוספת בתרופות לויסות לחץ הדם ובדיקת סיבות משניות יחד עם שינויים באורח חיים. למשל:

  • תזונה מופחתת נתרן
  • הגבלת אלכוהול
  • פעילות גופנית קבועה ומתונה
  • שמירה על משקל תקין
  • ניהול הסטרס
  • נטילה נכונה של תרופות. אנשים עם לחץ דם עמיד צריכים להקפיד הקפדה יתרה על נטילת התרופות הנכונות, במינונים הנכונים ובתזמון הנכון. כמו כן, לא מומלץ ליטול תוספי תזונה שעלולים להקפיץ את לחץ הדם, כגון תוספי תזונה למטרת ירידה במשקל וזירוז חילוף החומרים, ציקלוספורין, ליקוריץ, שרביטן, משככי כאבים ותכשירים נוגדי דלקת ללא סטרואידים.

דרכים נוספות להתגבר על עמידות לחץ הדם

לחץ דם עמיד לעיתים מלווה בשינה רעועה ובנטיה לחרדות. בכל המקרים הללו תרגול נשימות הוא אמצעי שנמצא אפקטיבי במחקרים רבים הן לויסות לחץ הדם (גם במקרים של עמידות) והן לשיפור השינה והפחתת חרדות.

כדי שתרגול הנשימות יהיה אפקטיבי ובאמת יביא את התוצאות הרצויות, יש להגיע לקצב נשימה של 6-8 נשימות בדקה. קצב זה מכונה בספרות המקצועית “נשימה טיפולית” ותרגול קבוע של נשימה מסוג זה מביאה להגמשת כלי הדם והפעלת המערכת הפרא- סימפטטית שאחראית, בין היתר, על ריפוי עצמי של הגוף.

נשימה מואטת בלבד (כמו במדיטציה), אמנם עדיפה על כלום, אך אין בה די כדי להביא לתוצאה ממשית. לכן, נמליץ להיעזר במכשיר ביופידבק המנחה את המשתמש ומלווה אותו בנשימה עד להגעה לנשימה טיפולית.

מכשיר ביופידבק כזה מכונה רספירייט והוא מורכב מבקר חכם, חיישן ואוזניות. החיישן מתחבר לחזה של המשתמש ומשדר למכשיר את המדדים האישיים. לפי המדדים הללו, המכשיר מנחה הנחיה קולית מותאמת אישית לנשום ולנשוף בקצב יורד, עד להגעה לנשימה טיפולית.

משתמשי הרספירייט מדווחים גם על שיפור דרמטי בשינה, הפחתת לחץ סטרס וכמובן, הפחתה בלחץ הדם.

השימוש המומלץ הינו 15 דקות ביום, ארבעה פעמים בשבוע.

היות ומדובר בנשימה בלבד- לשימוש במכשיר אין תופעות לוואי כלל והוא מתאים לשימוש של כל בני הבית. יתרה מזאת, הרספירייט מהווה המלצה של איגוד הלב האמריקאי כאמצעי לא תרופתי לטיפול ביתר לחץ דם.

 

לצפייה בהמלצה רפואית לחצו כאן:

x
סייען נגישות
הגדלת גופן
הקטנת גופן
גופן קריא
גווני אפור
גווני מונוכרום
איפוס צבעים
הקטנת תצוגה
הגדלת תצוגה
איפוס תצוגה

אתר מונגש

אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת אתר האינטרנט שלנו לאנשים עם מוגבלויות, וכך לאפשר לכלל האוכלוסיה להשתמש באתרנו בקלות ובנוחות. באתר זה בוצעו מגוון פעולות להנגשת האתר, הכוללות בין השאר התקנת רכיב נגישות ייעודי.

סייגי נגישות

למרות מאמצנו להנגיש את כלל הדפים באתר באופן מלא, יתכן ויתגלו חלקים באתר שאינם נגישים. במידה ואינם מסוגלים לגלוש באתר באופן אופטימלי, אנה צרו איתנו קשר

רכיב נגישות

באתר זה הותקן רכיב נגישות מתקדם, מבית all internet - בניית אתרים.רכיב זה מסייע בהנגשת האתר עבור אנשים בעלי מוגבלויות.